Vatten

Ledningar, kranar, blandare, avlopp, brunnar

När det gäller systemen för vatten och avlopp råder oftast ett delat underhållsansvar, där föreningen och medlemmen är ansvariga för var sin del även inom samma system. Senaste stadgeändringen innebar dock att ansvaret förtydligades för vissa av dessa delar, bl a har ansvaret för att kranar eller toaletter inte längre står och rinner/droppar numera överförts helt till medlemmen.

Byte av blandare/kranar

Vid byte av kranar är det viktigt att man byter till modeller av god kvalité och där det finns packningar att få tag i på den vanliga reservdelsmarknaden. Föreningen uppmanar medlemmar att se upp med lågpris, en bra kran kostar från 1 000 kr och uppåt. Köper man en dyrare men ovanlig kran, följer det oftast med en extra packningssats. Ett tips är att lägga dessa i en lite påse, och tejpa upp detta ”paket” under diskhon, så finns dessa packningar tillgängliga för den medlem som behöver packa om kranen 10 år senare.

Avlopp, vattenlås och brunnar byts alltid vid medlems ombyggnad/renovering på föreningens bekostnad, se vidare under ”Badrum”.

Brunnar, avloppsrör och av föreningen inbyggda vattenrör som skadas/går sönder och orsakar vattenskada ersätts via föreningens fastighetsförsäkring.Kranar, diskmaskiner, WC och hoar som skadas/går sönder och orsakar vattenskada ersätts via medlems egen hemförsäkring.