Information för mäklare

Till mäklare vid överlåtelse i HSB Brf Bagaregården

Vi är en HSB förening men förvaltningen sköts av en extern förvaltare som heter Bättre BRF AB. Niclas Jonsson är förvaltare och kan svara på det mesta rörande föreningen/lägenheterna. Kontaktuppgifter förutom föreningens mejl (som läses av ca 1 ggr vecka) är:

  • Bättre BRF AB, Niclas Jonsson 031-386 99 75; info@battrebrf.se
  • Föreningens ordförande är Marianne Rapp-Ljunggren 0768-51 80 47

Det är fritt fram att ringa, även för eventuella spekulanter om de har frågor.

Skicka överlåteseavtal till:
Brf Bagaregården
Sävenäsgatan 3 D, gaveln
416 72 GÖTEBORG

Lägenheterna

Lgh nr 1-20; 23-28; 31,32, 34-39; 42-47
Storlek: 48,5 m2, Andelstal/andel av årsavgift 2,03842, Avgift 3 408 kr/mån.

Lgh nr 21, 22, 29, 30
Storlek: 47 m2, Andelstal/andel av årsavgift 1,97867, Avgift 3 308 kr/mån.

Lgh nr 40, 41 och 48
Storlek: 60 m2, Andelstal/andel av årsavgift 2,45773, Avgift 4 109 kr/mån.

Lgh 33
Storlek: 60 + 34,5 m2, Andelstal/andel av årsavgift 3,17524, Avgift 5 309 kr/mån.

Avgiften inkluderar värme, VA, Kabel-TV.

Bredbandsavgift tillkommer (obligatorisk) om 120 kr/månad vilket ger tillgång till föreningens fibernät 1000/1000 – inga egna internetabonnemang behövs utöver detta.

Ingen inre fond finns.

Viktigt att känna till

Föreningen äger elnätet i fastigheterna, detta innebär att vi är elhandlare jämtemot medlemmarna. Medlemmarna betalar ingen nätavgift till Göteborgs energi, och kan heller inte teckna egna elavtal med någon leverantör. Elen faktureras på månadsavin och eftersom vi tillsammans delar på 3 nätavgifter (tre hus) istället för att medlemmarna har egna (48 st) så blir detta billigare för medlemmen. Jämfört med ett traditionellt lägenhetsboende där alla har egna abonnemang är våra medlemmars kostnad för hushållsel totalt sett ca 25 % lägre.

Vid ägarbyte

Avflyttande medlem: Betalar månadsavgiften och elavgiften avflyttande månad som vanligt. Gör själv upp med köparen om månadsavgiften skall delas vid inflyttning mitt i månaden. DELA EJ UPP ELAVGIFTEN! Elen avläses av oss utflyttningsdagen och regleras nästkommande månad med säljaren som då får en slutfaktura från oss på överlåtelseavgift och överskjutande/understigande el.

Se till att säljarens blivande adress framgår av köpekontrakt.

Om föreningen

Sedan december 2021 är föreningen helt skuldfri.

Vår ekonomi är mycket stark och vi gör bra resultat, pengar som vi återinvesterar i föreningen genom att underhålla hus och mark samt öka ”värdet” av att bo hos oss genom lite olika projekt. Ekonomin sköts med målsättningen ”inga nya lån”, dvs. våra åtgärder enligt underhållsplan skall vara 100 % egenfinansierade. Underhållsplanen är på 5, 10 respektive 30 år.

Styrelsens långsiktiga förvaltningsstrategi har gjort föreningen helt skuldfri och framöver kommer vi periodvis ha en högre kassabehållning än genomsnittsföreningen. Detta är nödvändigt för att undvika nya lån samtidigt som vi får nya krav på oss att balansera årsavgifterna så att nuvarande medlemmar inte betalar för mycket jämfört med kommande generationer samt att på kassabehållningen erhålla en vettig avkastning.

Föreningens fastigheter är i mycket gott skick och styrelsen genomför årligen en komplett underhållsbesiktning av föreningen.

År 2023 har föreningen Bl. a genomfört följande:

  • Gymmet har renoverat inkl. nya maskiner inköpts
  • Trädgårdsgångarna har fogats om
  • Utemöblerna har renoverats
  • Nya dynor har låtits sytts upp till utemöblerna

År 2024 planeras ett utbyte av samtliga termostater och ventiler alla radiatorer, därefter skall en ny injustering av hela värmesystemet göras.

2017 försågs 6 st p-platser med laddstolpe för elbil/laddhybrid. Stolparna går även att ansluta till motorvärmare.

Vi har hela tiden diverse mindre projekt på vår ”önskelista” som betas av i takt med att ekonomiska resurser frigörs. Nästa riktigt stora underhåll ser ut att komma någon gång år 2025-2028, då är det åter dags för ett fasadunderhåll samt takomläggning alla hus. Stambyte teoretiskt 60 – 80 års intervall skulle ge nästa tillfälle någon gång mellan år 2044 och 2064.

Komplett stambyte gjordes 1984, stammarna spolades och filmades 2021 utan att man fann något anmärkningsvärt. Våra stammar är ej speciellt hårt belastade (små lägenheter, end. 2 vån). Vid badrums- och köksrenoveringar som medlemmar själva låter utföra, bekostar föreningen partiellt stambyte. Således byts de mest kritiska delarna (golvbrunn och anslutningar stam) löpande.

Dokument

Årsredovisningar och energideklaration finns under sektion ”Föreningen” på startsidan. Nya årsredovisningar publiceras först efter att stämman antagit dessa, men finns oftast klara redan i början av februari varje år. Efterhör med föreningens förvaltare om du får ett klientuppdrag tidigt på året. Övriga dokument som t.ex. OVK-protokoll, föreningsanalys m fl. fås på begäran.

Extra faciliteter

Laddstolpar för el/hybridbil: Sex stycken P-platser är utrustade med laddmöjlighet för miljöbil.

Föreningslokal (Hus 3): Bokningsbar för möten och fest, annars alltid öppen som medlemmarnas extra vardagsrum. Bagaregårdens finaste gemensamhetslokal?

Bastu och relax (Hus 5): Väl tilltagen och fräsch bastu både för de inbitna eller de som vill ha en skön start på festkvällen.

Gym (Hus 5): Relativt stort och välutrustat gym som löpande städas och underhålls av föreningen.

Övernattningslägenhet (Hus 1): Lägenheten (kallad ”gästrummet”) är komplett med badrum, trinettkök och sovrumsdel, permanent inredd med en familjesäng (2+1). Plats för ytterligare extrasäng/madrass finns. Lägenheten kan även disponeras som evakueringsbostad för medlemmar som gör mer omfattande renoveringar i sin lägenhet. Mysigt och lyxigt inredd!

Gemensamma uteplatser: Föreningen har totalt fem stycken gemensamma uteplatser som möbleras av föreningen.

Övrigt

Hos oss bor man bekvämt, det är lätt att hyra parkering av oss eller stå på Lilla Munkebäcksgatan gratis, vi går och handlar på ICA medans vattnet kokar upp på spisen, vi har en dygnet runt öppen mack 5 min bort, vi har en naturlig bakgård av storlek vilken man sällan finner så pass centralt.

Kommunikationer

Göteborgs stad har numera tre stycken pendeltågsstationer förutom centralen (Liseberg, Gamlestaden och Sävenäs) varav den ena ligger hos oss! Efter 4 min promenad tar det endast ytterligare 4 min med tåget in till centralstationen, resan är direkt och utan stopp (Alingsåspendeln, hållplats ”Sävenäs Station”).

Dessutom går det många ”partillebussar” in till city (6 min) från motet. För aktuell info se västtrafiks hemsida.

Spårvagn 1, 3 och buss 17 från Härlanda hållplats (10 min promenad dit), till centralen ca 10 min.

Spårvagn 5 från Munkebäcks torg till korsvägen och Liseberg, tid ca 10 minuter.

Bil, enkelt att hitta hit, snabbt ute på leden.

Cykel: Den östra huvudleden i cykelbanenätet korsar infarten till Sävenäsgatan

Gå: Till stan 25 min.

Parkering

Parkering har vi 24 st egna, går att hyra av föreningen för 500 kr/mån (vanlig) eller 600 kr/mån (med laddstolpe) (2024). Föreningen har ibland kö. En köpare kan ”sätta upp sig” redan innan tillträdet om kontrakt skrivits.

Övriga avgifter

Bredbandsavgift (obligatorisk): 120 kr/månad (2022-2026)

Överlåtelseavgift: Betalas av säljaren, 1 433 kr (2024).

Pantsättningsavgift: Betalas av köparen, 573 kr/pant (2024).

Andrahandsuthyrningsavgift: 478 kr/månad (2024)

Diverse

Tekniska förvaltningstjänster köps in av HSB (skötsel trädgård, felanmälan) samt Express Bygg & Fastighet AB (Städning).

Mer information finns att hämta på www.bagaregarden.org